Wij zijn onderdeel van:

5 jaar ACG Schilders: als dromen meer dan uitkomen

“Iets in de bouw? Niet aan beginnen. Het is altijd te koud of te warm. Te nat of te droog. En je werkt je een slag in de rondte”, waarschuwt mijn vader me, zelf metselaar van beroep. Ik knoop het in mijn oren en meld me bij de marechaussee. Maar ik haak af. Onregelmatige diensten en uitzendingen? Daar heb ik geen zin in.

Waar ik wel voor val, is het schildersvak van mijn oom. Op de steiger in de zon. Hoe mooi wil je het hebben? Frank Veldhuis van het Schildersvakcentrum in Tilburg wakkert mijn liefde voor het vak nog verder aan en ik neem een besluit.

Ik word schilder, maar ga alleen voor het pure kwaliteitsschilderwerk. En ik stel mezelf een doel: ik wil een eigen schildersbedrijf, met in vijf jaar tijd zo’n 3 tot 5 vakschilders in dienst.

Mijn droom komt uit.

Vandaag zijn we precies vijf jaar verder. Geen 3 tot 5 medewerkers, maar 14. Een ongekende groei, dankzij het vertrouwen van opdrachtgevers, een ijzersterk team en een prachtig gezin dat vierkant achter mij en mijn plannen staat. Maar ook vormde de discipline die ik meekreeg vanuit de marechaussee en de Kyokushinkai karatesport mij als ondernemer.

Zo’n turbogroei gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Die vijf jaren bestaan niet alleen uit schilderen, maar ook uit veel denkwerk. Vooruitdenken, keuzes maken, heroverwegen, wijze raad vragen. Ik weet dat veel ondernemers het herkennen: dat vakmanschap zit wel goed. Maar hoe leid ik mijn groeiende team?

Sterker nog: hoe wil ik mijn team leiden?

Ik filosofeer daar graag over. Over wat goed werkgeverschap betekent. Daar voel ik mij 100% verantwoordelijk voor. Mijn medewerkers spelen de hoofdrol, daar staat of valt alles mee. En als zij onderhand meer tijd met ACG doorbrengen dan met hun gezin, dan moet ik als werkgever voor werkgeluk zorgen. Voor voldoening en misschien zelfs een stuk zingeving.

Ja, noem mij gerust een idealist.

En ik draaf nog even door. Want vanuit mijn eigen sportieve leefstijl, promoot ik het om als team te sporten en gezond te leven. Sport zorgt voor conditie en leert je doelen stellen. Je creëert rust en ruimte in je hoofd. Ook op de werkvloer. En dat werkt aanstekelijk. Ik merk dat in ons team, naar elkaar en naar onze klanten. We zitten goed in ons vel, maar herkennen het als de ander wat support nodig heeft. En zo is de cirkel weer rond.

Vandaag mag ik na vijf jaar terugblikken op dit avontuur. Uiteraard is er keihard gewerkt, we leerden lessen, vierden successen. Mijn VW Golf 5 GTI verruilde ik voor een VW Caddy. Een prachtige bedrijfsunit verving de garageboxen.

Dankbaarheid overheerst. Voor mijn vrouw, die me steunt en support in mijn plannen. Voor mijn mensen, die geloven in onze manier van werken. En last but not least voor onze opdrachtgevers. Zonder hen slaagt tenslotte geen enkele schildersmissie.

Ik ben nog lang niet door mijn dromen heen. Ik smeed plannen voor een stucadoorstak: ACG Stucadoors. Planmatig en kwalitatief een gouden greep als je het mij vraagt, waar opdrachtgevers heel blij mee zullen zijn. Ook die plannen vanuit mijn eigen visie, met mensen die hart hebben voor het werk én voor elkaar.

En Pa, je hebt gelijk. Het is bijna elke dag te koud, te warm, te nat of te droog. We worden uitgezonden naar uithoeken. En we zijn ook nog eens ontzettend veel van huis.

Maar de voldoening is groot. Het werkgeluk heeft die prominente plek gekregen die ik voor ogen heb. En ja, we maken de wereld letterlijk een stukje mooier. En dat zit ‘m bij ACG Schilders niet alleen in de verf. Dat zit ‘m ook in wat we voor de ander willen betekenen.